Kinderen met neuroblastoom verlichten
Neuroblastoom is een zeldzame vorm van kanker die voornamelijk jonge kinderen treft. Kinderen die aan neuroblastoom lijden, krijgen maandenlang chemotherapie met intraveneuze infusie. Tijdens deze periode zijn patiënten beperkt omdat ze de infuuslijnen, een zware medicijncassette en pomp moeten dragen. Hierdoor zijn ze niet alleen beperkt in hun bewegingsvrijheid, maar ook in hun vermogen om kind te zijn.
Dit nieuwe tasontwerp beschermt het medicijnpakket en geeft deze kinderen tegelijkertijd meer vrijheid. We begonnen met aannames over wat kinderen en ouders zouden willen, maar kwamen hierop terug door uitgebreid gebruikersonderzoek te doen. We ontwierpen een compleet andere ervaring met de nadruk op vrijheid en persoonlijke wensen, zonder de medische vereisten uit het oog te verliezen. Dit was mogelijk dankzij onze centrale positie tussen onze klant Recordati Rare Diseases, de medische specialisten en de grote openheid van iedereen die betrokken was bij het proces.
Versterkt kinderen met neuroblastoom
Patiënten kunnen het ontwerp keer op keer aanpassen
Grondige betrokkenheid van belanghebbenden
Het ontwerp
Jonge kinderen zijn niet gemaakt om stil te zitten en voorzichtig te zijn. Met de Q-bags hoeft dat ook niet meer. De verbeterde tas beschermt de medicijncassette, pomp en de intraveneuze lijn. Dit stelt de patiënten in staat om te rennen, spelen en bewegen zoals ze willen, omdat het gewicht van de kit beter is verdeeld, in tegenstelling tot zijn voorganger. Kinderen kunnen kiezen voor extra ondersteuning op de borst of heupen. De pomp is gemakkelijk toegankelijk in geval van nood en de contactgegevens zijn direct zichtbaar op de juiste plaats. Naast de cassette en pomp is er een speciale ruimte voor noodbatterijen en persoonlijke kunstwerken.
Flexibel
De infuuslijn is stevig aan de tas bevestigd, wat losse lijnen en ongemakkelijke ongelukken voorkomt die trekkracht op de infuuswond veroorzaken. De patiënten hebben de flexibele keuze tussen links, rechts, boven of onder geleiding en shirt invoer om persoonlijke comfortvoorkeuren mogelijk te maken. Uit gebruikersonderzoek bleek dat deze voorkeuren sterk kunnen verschillen.
Zachte stoffen zijn gebruikt in het nekgebied van de tas,omdat de huid van de patiënt gevoeliger kan worden tijdens de behandeling.
Persoonlijk tintje
De patiënten kunnen het ontwerp van de tas naar wens en zo vaak als ze willen veranderen met het stoffen stickervel. Ze kunnen de tas eigen maken en hoeven geen stigmatiserende medische tas te dragen. Dit geeft hen een manier om hun eigen ontwerpvoorkeuren en persoonlijkheid te laten zien.
Stakeholders
We hechten veel waarde aan de betrokkenheid van belangrijke stakeholders in het ontwerpproces. Gedurende de ontwikkeling van de Q-bag werkten we nauw samen met patiënten, ouders, gespecialiseerde verpleegkundigen, apothekers en VKK-vertegenwoordigers. Concepten en prototypes werden met hen besproken om waardevolle feedback te krijgen. Dit verbeterde het ontwerp en leidde tot een ontwerp waarin hun unieke verhalen en voorkeuren meegenomen zijn.
“Een ontroerend ontwerpproces. We ontmoetten inspirerende mensen met het gemeenschappelijke doel om het leven van anderen beter te maken. Hun kritische kennis en feedback voedden het nieuwe ontwerp. Ik ben trots dat we iets hebben bedacht dat werkt én een beetje plezier kan brengen in serieuze tijden.”
—
Floor Beeftink
,
Industrial designer at Spark