(On)zichtbare duurzaamheid
Duurzaamheid wordt steeds meer een integraal onderdeel van het ontwikkelproces. Het gaat verder dan alleen het gebruik van gerecyclede materialen en kijkt naar de volledige levenscyclus, van conceptontwerp en productie tot onderhoud en end-of-life overwegingen.
Op conceptniveau zijn principes zoals modulariteit, upgradebaarheid en repareerbaarheid essentieel om oplossingen te creëren die niet alleen flexibel en kostenefficiënt zijn, maar ook ontworpen om lang mee te gaan. Met behulp van inzichten uit Levenscyclusanalyse (LCA) beoordelen teams productietechnieken in combinatie met de kleur, het materiaal en de afwerking (CMF) van componenten om de meest duurzame opties te identificeren.
In de professionele markt beïnvloedt duurzaamheid ook het esthetische ontwerp van producten. Tegen 2025 verwachten we een mix van zichtbare en subtiele designelementen die duurzame praktijken weerspiegelen. Vandaag spelen zichtbare markeringen—zoals de textuur van duurzame materialen of een ingebed logo—een belangrijke rol bij het communiceren van de milieuvriendelijke voordelen van een product. Naarmate duurzame ontwikkeling de komende tien jaar de norm wordt, kunnen deze duidelijke signalen echter aan belang inboeten, waardoor ontwerpers zich zullen richten op een nieuwe esthetische taal die een subtieler, maar net zo krachtig visueel statement maakt.